Ekonomik Gündem 04 Ekim 2024 - Get NEWS

Ekonomik Gündem 04 Ekim 2024

Rusya’nın döviz rezervleri artarken, Euro Bölgesi ekonomik büyümede zayıflama belirtileri gösteriyor. Türkiye’de enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti, yıllık TÜFE %49,38’e ulaştı.
Levent Kayıra İle Günlük Ekonomik Gündem 1200X628
Levent Kayıra İle Günlük Ekonomik Gündem 1200X628

Rusya’nın Eylül ayı Altın ve Döviz Rezervleri, 633,6 milyar USD olarak açıklandı. Önceki ayın verilerine kıyasla bir artış gösteren bu rezervler, Rusya’nın küresel ekonomik baskılara rağmen rezervlerini artırma stratejisini sürdürdüğünü gösteriyor.

Euro Bölgesi’nde Eylül Hizmet PMI verisi 52,9’dan 51,4’e gerileyerek hizmet sektörünün büyümesinde yavaşlama olduğunu işaret etti. Aynı zamanda, Bileşik PMI ise 51’den 49,6’ya düşerek altı ay sonra ilk kez daralma bölgesine geçti. Hizmet sektörü, yedi aydır eşik değer olan 50’nin üzerinde kalsa da, Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin zayıfladığını ve ekonomik toparlanmanın kırılgan olduğunu gösteriyor.

ABD Eylül İşsizlik Başvuruları, 219 binden 225 bine yükseldi ve bu veri iş gücü piyasasındaki baskıların devam ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, ABD Eylül ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi 51,5’ten 54,9’a yükselerek beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi ve hizmet sektöründeki büyümenin hızlandığını işaret etti. Buna karşılık, S&P Global ABD Bileşik PMI Ağustos ayındaki 54,6’dan 54’e gerileyerek Nisan 2024’ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Türkiye’nin Eylül ayı TÜFE verileri, aylık bazda %2,97 ve yıllık bazda %49,38 artış kaydetti. Bu veriler, hem aylık hem de yıllık enflasyonun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini gösteriyor. Çekirdek TÜFE de yıllık bazda %49,10 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yıllık %33,09 seviyesinde gerçekleşerek tüketici enflasyonuyla arasındaki farkın 16,29 puana ulaştığını ortaya koydu. Bu fark, üreticilerin maliyetlerini tam olarak tüketiciye yansıtmakta zorlandığını gösteriyor. Hizmet enflasyonu da %72,92’ye geriledi, ancak fiyatlama davranışlarındaki bozulma nedeniyle yüksek seviyede kalmaya devam ediyor.

TÜİK verilerine göre, Eylül ayında en çok artış gösteren harcama grubu %14,21 ile eğitim, en çok gerileyen grup ise %0,88 ile haberleşme oldu. Gıda fiyatları ise geçen yıla kıyasla %2,48 ile sınırlı bir artış gösterdi. Kira enflasyonu %7,62 ile yüksek kalmaya devam ederken, yıllık bazda en çok artan grup %97,87 ile konut sektörü oldu. Eğitim alanında da yıllık %93,59 oranında dikkat çekici bir artış kaydedildi.

Geleceğe Yönelik Öngörüler:

  • Rusya’nın altın ve döviz rezervlerindeki artış, ülkenin ekonomik baskılara rağmen dış varlıklarını artırma stratejisini sürdüreceğini gösteriyor. Küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde, Rusya’nın bu rezervlerle ekonomik istikrarını korumaya çalışması beklenebilir.
  • Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetlerin zayıflaması, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirim olasılıklarını artırabilir. Ancak hizmet sektöründeki yavaşlama ve bileşik PMI’daki daralma, toparlanmanın kırılgan olduğunu işaret ediyor.
  • Türkiye’nin yüksek enflasyon oranları, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunu sürdürmesini gerektiriyor. Ancak enflasyon oranlarının beklenenden yüksek gerçekleşmesi, enflasyonla mücadelede yeni makroihtiyati tedbirlerin alınabileceğine işaret ediyor.

Total
0
Shares
İlgili Haberler
Levent Kayıra İle Günlük Ekonomik Gündem 1200X628
Daha Fazla Oku

Ekonomik Gündem 25 Eylül 2024

Çin Merkez Bankası, orta vadeli gösterge faizini indirirken, Almanya IFO İş İklim Endeksi beklentilerin altında kaldı. Türkiye’de enflasyonla mücadele süreci ve kapasite kullanım oranındaki gerileme dikkat çekiyor.
Levent Kayıra İle Günlük Ekonomik Gündem 1200X628
Daha Fazla Oku

Ekonomik Gündem 26 Eylül 2024

Çin, bankalarına sermaye enjekte etmeyi planlıyor. Rusya sanayi üretimi yavaşlarken, ABD'de konut piyasası zayıf kalmaya devam ediyor. Türkiye, enflasyonla mücadelede sıkı para politikaları uyguluyor.

error: Content is protected !!